Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τι κατάλαβες ?

Βρίσκεις διαμάντια εκεί που δεν το περιμένεις. Προτάσεις οι οποίες φανερώνουν αδυναμίες σε πράγματα που συνήθως θεωρούμε δεδομένα. Διάβασα λοιπόν τα παρακάτω και μπήκα σε σκέψεις.

"... διαρκώς ανασκευάζουμε όσα λέμε. Το να μεταδώσουμε το μήνυμα μας ξεκάθαρα στο μυαλό κάποιου αλλά και να κατανοήσουμε τι προσπαθούν να μας πουν οι άλλοι είναι ένας αγώνας στον οποίο αφιερώνουμε ένα τεράστιο μέρος της ευφυίας μας. Ολόκληροι επαγγελματικοί τομέις, από την ψυχολογία και τη νομική ώς τη φιλολογία, εστιάζουν στο να καταφέρουν να μας κατανοήσουν".

Είναι δεδομένη η ικανότητα να επικοινωνούμε, αλλά δεν πρέπει να είναι δεδομένο ότι και κατανοούμε ο ένας τον άλλο. Χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.

Τοξευτικό παράδειγμα : "Έλα μαλακά στις επαφές". Το τι σημαίνει για τον καθένα έχει σχέση με το πως το έχει κωδικοποιήσει. Για κάποιον η προσοχή στρέφεται στο χέρι της χορδής, για άλλον στο στήθος, για άλλον λίγο πρίν από τις επαφές, για καποιον στο πως δουλεύει η πλάτη.

Μπασκετικό παράδειγμα : Νικ Καλάθης. Στον ημιτελικό της Euro league κάνει το καλύτερο παιχνίδι του ever, πρώτος σκόρερ του αγώνα, ο αγώνας έχει κριθεί και κάνει την μακακία. Ο προπονητής του έχει φύγει απο τον πάγκο, έχει φτάσει πίσω από την μπασκέτα (!!!) και οι φωνές ακούγωνται έξω από το γήπεδο. Πιστεύεις ότι τον... μάλωσε ?

Συμπέρασμα 1. Ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που έχει εκπαιδευτεί να καταλαβαίνει.

Συμπέρασμα 2. Άκου μόνο αυτά που προορίζονται για σένα.

Συμπέρασμα 3. Κωδικοποίηση.

Για τα δύο πρώτα συμπεράσματα δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Το τρίτο όμως είναι "όλα τα λεφτά".

Είναι τόσο σημαντική αυτή η κωδικοποίηση για τους αθλητές, όσο είναι η προπόνηση και η ψυχολογική προετοιμασία. Και όταν φτάνει η ώρα του αγώνα γίνεται ακόμα σημαντικότερη.

Το να έχεις λύσεις για οτιδήποτε συμβεί στην διάρκεια του αγώνα είναι ζητούμενο. Το να μπορείς να εφαρμόσεις αυτες τις λύσεις άμεσα, αποτελεσματικα, ενστικτωδώς, χωρίς μεγάλη προσπάθεια με εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και ευκολία, είναι ΤΕΧΝΗ.

Και η τέχνη της κωδικοποίησης, και εννοώ την ξεχωριστή - μοναδική - προσωπική κωδικοποίηση για κάθε αθλητή (δεν γίνεσαι αθλητής από το Internet), είναι κάτι που χρειάζεται δουλειά, πολλή προπόνηση, εμπιστοσύνη μεταξύ αθλητή-προπονητή, ξεροκεφαλιά στην εφαρμογή της, πίστη στις δυνατότητες της, συν όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε στο blog και στο γήπεδο. Δύσκολο αλλά εφικτό.

Κάθε φορά λοιπόν που ακούς μονότονα τα ίδια και τα ίδια υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Ή δεν με κατάλαβες ή είσαι σε διαδικασία κωδικοποίησης.

Mπορώ να γίνω τσιμπούρι, μονότονος, επαναλήψιμος, επίμονος, με υπομονή, μεθοδικός και ότι άλλο χρειαστεί ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Πάντα για κάποιο λόγο. Ακόμα και αν δεν μπορείς να τον καταλάβεις, μην στεναχωριέσαι. Θα καταλάβεις.






Success in the end erases all the
mistakes along the way.
- Chinese Proverb -



5 σχόλια:

  1. Το τι γράφει ο Einstein στον πίνακα είναι inside joke. Ας το κρατήσουν για τον ευατό τους αυτοί που ξέρουν τον... κωδικα. Οι υπόλοιποι όταν έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κώδικας οκ..,, η κωδικοποίηση άλλο μεγάλο κεφάλαιο θεωρώ οτι σπουδαζω και με το που τελειωνω ενα κεφάλαιο πλουτιζω και παω με ανυπομονησία στο επόμενο. Δεν ειναι τιποτα ευκολο,ολα έρχονται εύκολα και έτοιμα απο τον Αποστολο αλλα μετα δουλεια πολλή δουλεια λοιπόν τωρα διαδικασια κωδικοποίησης..,, 6-2-7. 4-4. Πότε την μια πότε την άλλη λειτουργησε;; Συγκέντρωση, καθαρό μυαλο να ανασύρω τις λύσεις. Βήμα βήμα στο καινούργιο κεφάλαιο. Θα το κατάκτησω και αυτο με υπομονή και επιμονή και φυσικά ξεροκέφαλα.Βέβαια θα μου πει κάποιος τα βρίσκεις έτοιμα,δεν μπορει να τα καταλαβει ο καθένας χρειάζονται πολλα καρβελια που μου τα φέρνει..,, τα ξεφορτωνει αλλα εγω πρεπει να τα "φάω". Με όρεξη βέβαια μεγάλη.Ειναι πολλα τα καρβελια...τονκαταλαβαίνω (τον λογο) και συνεχίζω... με ισορροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α!! Ξέχασα Χρήστο το χαμστερ το σκέφτομαι και αυτο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εξίσωση έχει λύση, ακόμα και αν αυτή δεν είναι
    προφανής.
    Οσο για το χάμστερ, το παράγγειλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 11 Μαιου. 2 μήνες.
    Μόλις γύρισα απο την προπόνηση θελω να γράψω να μείνει το πόσο πλούσια αισθάνομαι μέσα μου. Άκουσα σημερα απο τον Αποστολο κατι που με άγγιξε πολυ. Το περίμενα.... Αν ειναι εκεινος τυχερός φαντασου εγω... Πόσα περάσαμε και θα περάσουμε θελω να κρατησω το σημερινό και να το ανασύρω στις δύσκολες μέρες. Νομίζω για κατι τέτοιες στιγμές αξιζει ο κόπος τα νεύρα οι τσακωμοι η κούραση σωματική ψυχική, κλάματα και πολλα αλλα που λίγοι μπορούν να καταλάβουν. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή