Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Για κάθε πρόβλημα ΥΠΑΡΧΕΙ λύση.

Μας αρέσουν τα προβλήματα.

Σε μια παρέα το πρώτο θέμα συζήτησης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας.

Τα media (τηλεόραση - εφημερίδες - περιοδικά) μας βομβαρδίζουν με προβλήματα, αλλά “ξεχνάνε” να αναφερθούν στις πιθανές λύσεις αυτών των προβλημάτων

Στον αθλητισμό το πιο διάσημο θέμα συζήτησης είναι τα προβλήματα.

Σε αυτό το post η λέξη πρόβλημα και τα παράγωγα της αναφέρονται 31 φορές.

Στην τοξοβολία πρώτα θα αναφερθούμε στις δυσκολίες, τι δεν πήγε, τι στράβωσε, στο τι προβλήματα έχουμε και μετά στα ... υπόλοιπα.

Όταν η προπόνηση ή ο αγώνας γίνεται δύσκολος, το μυαλό μας θα κεντράρει στο πρόβλημα και όχι στη λύση.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προσανατολισμένος στο να διαχειρίζεται καλύτερα τα προβλήματα και όχι τις λύσεις, δεν το λέω εγώ, οι εξελικτικοί βιολόγοι το λένε.

Οι παγίδες που υπάρχουν όσο είμαστε μέρος του προβλήματος είναι πολλές. Τρείς είναι κατά την γνώμη μου οι πιο σημαντικές. Οι τρόποι επίλυσης διαφορετικοί ανάλογα με την “σχολή” που πιστεύει ο καθένας, αλλά για το άθλημα μας και τον σύλλογο μας θα μπορούσαμε να τους περιορίσουμε στους παρακάτω.


Πρόβλημα : Να μην καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Λύση : Για να μπορούμε να εντοπίζουμε έγκαιρα ότι υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται μια απλή διαπίστωση και παραδοχή. Οτιδήποτε μας “ενοχλεί” είναι μια αντίδραση στο ότι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κάθε φορά λοιπόν που νοιώθεις άβολα, ψάξε και προσδιόρισε το πρόβλημα που δημιουργεί αυτή την διάθεση.


Πρόβλημα : Να νοιώθουμε ότι είμαστε εμείς το πρόβλημα

Λύση : Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα για τον απλό λόγο ότι έχουμε την ικανότητα να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Με αυτή την διαπίστωση και μόνο είναι φανερό ότι είμαστε ξεχωριστοί από το πρόβλημα και πιο δυνατοί από οτιδήποτε μας πικάρει, ώστε να μπορούμε να το αντιληφθούμε.


Πρόβλημα : Να παραλύσουμε από την σκέψη του πόσα πολλά έχουμε να κάνουμε για να βρούμε την λύση στο πρόβλημα.

Λύση : Κάθε φορά που παραλύουμε από τις σκέψεις υπάρχει μια απλή λύση : ένα βήμα την φορά. Δεν χρειάζεται να βρούμε την τέλεια λύση, αρκεί να βρούμε αυτή που θα μας κάνει να νοιώσουμε λίγο καλύτερα, που θα δρομολογήσει τις ενέργειες και σκέψεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.


Αφήνω τελευταίο το καλύτερο.

Είναι σημαντικό να έχουμε το follow through στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα, δεν αρκεί να βρούμε την λύση στο πρόβλημα, πρέπει να αναλάβουμε και την δράση ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Περιόρισε την προσοχή σου στο εδώ και τώρα, βρες μια λύση που θα βελτιώσει έστω και λίγο το πρόβλημα ΤΩΡΑ και ΜΕΤΑ την προπόνηση κάνε τα ... απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.





Προβληματίστηκες ???



6 σχόλια:

  1. Καλο Πάσχα σε όλους!!! Ρεμαλια που ξαφανιστηκατε όλοι;; Κρατάω γερά το Πικερμι. Καλή ξεκούραση και καλές Πασχαλιατικες βολές σ´αυτους που θα ρίξουν! Χαιρετίσματα στο Πήλιο γιατι ο μίσος Στοχος θα βρίσκεται εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έγινε βρε παιδια ο διασυλλογικος ειναι prive???? Ολα μαθαινονται... Αστείο για όσους το καταλάβουν..,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκαδικο γνωμικο:
    Οταν η αληθεια σε ενοχλει, τοτε εισαι σε καλο δρομο!
    Καθε τι που με ενοχλει στην προπονηση, μου δειχνει ταυτοχρονα και το δρομο για τη βελτιωση.
    Το οτι εγω του γυριζω την πλατη, το αγνοω, το εξορκιζω η' φευγω πανικοβλητος,ειναι ενα θεμα που χρειζει 20ετους ψυχαναλυσης (και βαλε).

    Καλη ψυχανασταση σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και πολλά βελάκια!!!
    Αντε επιτέλους Τετάρτη αύριο, να μαζευτούμε και να αφήσουμε τα φαγοπότια...
    Καλή επιστροφή σε όσους γυρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μείνω στο τελευταίο και σημαντικότερο έχουμε αναγνωρίσει το πρόβλημα οκ! Λοιπόν το επόμενο βήμα η λύση να την ανασύρω την ξερω ίσως να μην λειτουργήσει απόλυτα αλλα να την ανασύρω να μην μείνω παγωμένη και έρμαιο των όσων τελοσπαντων νομίζω.... και χανομαι. Πρόβλημα... Λυση και παλι και παλι στην πράξη και οχι στα λόγια τα δύσκολα ειναι στην πράξη στην πίεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή