Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Step 1.




Παίρνουμε δύο σελίδες Α3 και τις ενώνουμε την μια κάτω από την άλλη.
  • Τραβάμε μια γραμμή στη μέση και τις χωρίζουμε σε δύο στήλες.
  • Με τα καλύτερα γράμματα που μπορούμε να κάνουμε γράφουμε επικεφαλίδα στην αριστερή στήλη ΚΑΛΟ και στη δεξιά στήλη ΚΑΚΟ.
  • Χωρίς να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα καταγράφουμε σε κάθε στήλη ότι μας έρχεται στο μυαλό και έχει σχέση με την τοξοβολία, χωρίς σειρά - αυθόρμητα.
Να κάνω την αρχή : καλό βέλος, καλή βολή, κακό σκορ, καλός αθλητής, κακό αποτέλεσμα, καλή ψυχολογία, κακή φόρμα, καλή τεχνική, καλός αντίπαλος, κακός αγώνας, κακή προετοιμασία...

Μην βιαστείς να το τελειώσεις, πάρε τον χρόνο σου, άλλωστε είναι τόσα πολλά αυτά που μερικές φορές πάνε καλά ενώ άλλες φορές κακά, που νομίζω άνετα ο καθένας γεμίζει μια σελίδα. Προσπάθησε να θυμηθείς όλα αυτά που χαρακτηρίζεις καλά ή κακά, με τιμιότητα και γενναιότητα.

Έτοιμη η λίστα ? Τώρα ήρθε η ώρα να βρεις τον αναπτήρα...

Βάλε φωτιά στη λίστα, είναι άχρηστη.

Τα πάντα στον αθλητισμό είναι μετρήσιμα και δεν αξιολογούνται με ηθικά κριτήρια , καλό ή κακό.
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν μόνο μια κατεύθυνση.
Το αποτέλεσμα.
Ότι δουλεύει είναι αποτελεσματικό, ότι δεν δουλεύει δεν είναι αποτελεσματικό

Δεν βρήκες αναπτήρα ?

ΟΚ, άλλαξε την επικεφαλίδα "καλό" με την λέξη "αποτελεσματικό", και την επικεφαλίδα "κακό" με την λέξη " αναποτελεσματικό".

Για ξαναδιάβασέ το : αποτελεσματικό βέλος, αποτελεσματική βολή, αναποτελεσματικό σκορ, αποτελεσματικός αθλητής, αναποτελεσματικό αποτέλεσμα, αποτελεσματική ψυχολογία, αναποτελεσματική φόρμα, αποτελεσματική τεχνική, αποτελεσματικός αντίπαλος, αναποτελεσματικός αγώνας, αναποτελεσματική προετοιμασία...

Μπερδεύτηκες, κουράστηκες με τους προσδιορισμούς, βαρέθηκες όλες αυτές τις αξιολογήσεις ? Αν ναι, είσαι έτοιμος. Πάρε την απόφαση, μην ασχολείσαι, Let It Go.

Το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση στον αθλητισμό είναι
να σταματήσει το μυαλό να αξιολογεί την προσπάθεια.

10 σχόλια:

  1. Η Nike το κατάλαβε νωρίς-νωρίς και έχτισε μια αυτοκρατορία πάνω στο μαγικό σύνθημα JUST DO IT.

    JUST DO IT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. just do it.... ναι ακουγεται απλο και αρκετες φορες πιστευω και παω να το κανω αλλα με τις αλλες φορες τι γινεται; που δεν το κανεις και αισθανεσαι τα μινιγγια σου ετοιμα να εκραγουν να θες να σπασεις κατι, να πρεπει να εισαι καλα για τους αλλους γιατι εχεις υποχρεωσεις να πας στη δουλεια σου και να πρεπει να χαμογελας και το μονο που θελεις ειναι να πιασεις το τοξο σου και να το λιωσεις στο ριξιμο; να ακους να σου λενε οτι μεγενθυνεις τα πραγματα ..,,,,, και σε συμβουλευουν και η λογικη σου λεει οτι εχουν δικιο κτλ και μαζευεσαι και συνεχιζεις και ...., just do it,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τις ... άλλες φορές :

    http://aostoxos.blogspot.com/2010/01/keep-it-simple.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σχεδον το εχω μαθει απ´εξω και αντηχει στο μυαλο μου σε διαφορες φασεις και ολα θα φτιαξουν μαγικα λεει στο τελος ......αυτη η μαγεια που συνηθως κραταει λιγο και την κυνηγαμε να την αισθανθουμε εστω και λιγο ....ωρες ωρες απορω με τον εαυτο μου με την ανυπομονησια μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλώντας για ανυπομονησία, καθώς επίσης για θέληση, επιμονή, υπομονή, πείσμα, πίστη, λατρεία, τρέλα(καλά από αυτή...περισσεύει!!!) έφτασα στο σημείο να φτιάξω - θεμελιώσω - εγκαινιάσω το προσωπικό μου σκοπευτήριο στο πίσω μπαλκόνι μου. Έτσι ώστε να μπορώ ανά πάσα στιγμή να λέω στον άλλο μου εαυτό (αυτόν με τις δικαιολογίες...)
    just (shut up) & do it !!!
    MADMAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στον τελευταιο αγωνα, βγαινοντας απο τη γραμμη βολης κτυπησα τη φαρετρα του αντιπαλου. Αποσυντονιστηκε, κατεβασε, πανικοβληθηκε και εκανε mist.Ενιωσα πολυ ασχημα,απολογηθηκα στον ιδιο και τον προπονητη του και μετα παλεψα για να το βγαλω απ'το μυαλο μου.
    Καθε τι που γινεται, ειτε στην προπονηση,ειτε στον αγωνα, μας επιρεαζει,θετικα η αρνητικα δεν εχει σημασια, κι αυτο με τη σειρα του επιρεαζει τις βολες μας.Συναισθηματα, εκτιμησεις, προσδοκιες ολα σαμποταρουν την προσπαθεια.
    Πρεπει να μαθω ριχνω σαν ρομποτακι.
    Χωρις σκεψεις,χωρις αισθηματα.
    Χωρις ΚΑΡΔΙΑ, χωρις ΨΥΧΗ;
    Ma τοτε στο τελος του δρομου τι θαχει απομεινει απο τον Λαμπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αυτό το Comment ασχολείται με ηθικά ζητήματα.

    Αυτό που θα έχει μείνει σίγουρα Λάμπη, είναι η απορία " τι επιτυχίες θα είχα στον αθλητισμό αν ασχολούμουν με τον αθλητισμό χωρίς τύψεις "
    (με ότι συνεπάγεται η ενασχόληση σε προσωπικό επίπεδο, αυτοεκτίμηση, θάρος, χτίσιμο χαρακτήρα, ανάληψη ρίσκων, έλεγχος, πρόγραμματισμός, επιμονή, πίστη, ικανότητα για ανάκαμψη από δύσκολίες και κάμποσα εκατομμύρια ακόμα ανθρώπινα χαρακτηριστικα.....)

    Κάθε πράγμα στον χρόνο και στο τόπο του. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στην ζωή που χρειάζονται "καρδιά" και "ψυχή", πολλές δουλειές που χρειάζονται "ρομποτάκια", πολλές καταστάσεις που δεν χρειάζονται "σκέψεις και αισθήματα". Όπως επίσης και το αντίθετο. Οι επιλογές απεριόριστες.

    Στον αθλητισμό δεν αγωνιούμε για το μέλλον, το κυνηγάμε. Όταν πάρουμε την απόφαση όλα μετά μπάινουν στη σειρά.

    Το ποιός είμαι και που πάω στον αθλητισμό έχει απάντηση ρεαλιστική : Είμαι ο Λάμπης και πάω για προπόνηση στον Γέρακα. Οι απαντήσεις με υπαρξιακούς όρους απλά δεν υπάρχουν. Έχουν απαντηθεί ΠΡΙΝ...

    Και τώρα η απάντηση : Πρέπει να ρίχνεις σαν ρομποτάκι (τα ρομπότ είναι έργα τέχνης και αποτέλεσμα γνώσης, συλλογικής εργασίας και έμπνευσης. Ρομποτάκι άλλωστε είσαι έτσι και αλλιώς στην δουλειά, στον ύπνο, στην οδήγηση, στην εκπαίδευση, στο στρατό, στην ουρά της τράπεζας, στο γήπεδο, μπροστά απο την tv...)

    Τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις τις αφήνεις για εκεί που "χρειάζονται" (συνήθως ανθρώπινες σχέσεις με κοινωνικό, οικονομικό,επαγγελματικό, οικογενειακό ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτήρα,καθώς και στις υπέρτερες των τεχνών : διάβασμα, κινηματογράφο, μουσική...)

    Η καρδιά σου και η ψυχή σου νομίζω σε έφερε στην τοξοβολία, και θα τις χρειαστείς όσο δεν φαντάζεσαι στους αγώνες που έρχονται...

    Για ξαναδιάβασε το : μην αξιολογείς είπαμε, όχι μην αγαπάς την προσπάθειά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ζωή μας είναι γεμάτη συναισθήματα...

    Καλά ή κακά και τις περισσότερες φορές χωρίς έλεγχο μας κυριεύουν και συνήθως μας οδηγούν σε λάθος δρόμους, καταστάσεις, αποφάσεις.

    Κάποιες φορές το ελέγχουμε...

    Γνωρίζουμε ότι το συναίσθημα δεν μετράει αλλά η λογική και την επιστρατεύουμε αυτόματα.
    Έτσι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τη δουλειά μας, με τα παιδιά μας αλλά και να δώσουμε συμβουλές σε τρίτους. Πόσο καθαρά βλέπουμε γι' αυτούς τα πράγματα...

    Πώς μαθαίνουμε να επιστρατεύουμε αυτόματα τη λογική μας?

    Με εκπαίδευση, επανάληψη και φυσικά από τα λάθη μας.

    Το είπε ο Απόστολος:
    Κάποια στιγμή όταν αυτά τα καινούργια πιστεύω μας απλά μπουν στο υποσυνείδητό μας τότε όλα θα λειτουργούν αυτόματα για να τα υποστηρίξουν.
    Τα πράγματα αλλάζουν χωρίς να είναι πάντα ορατές οι αλλαγές σε όλη τους την εξέλιξη.

    Συνήθως νιώθουμε ασφάλεια σ' αυτό που ξέρουμε...
    Πόσες όμως αλλαγές έχουμε κάνει όλοι μας για να φτάσουμε μέχρι εδώ?

    Ήταν το moto μου παλιά και το έχω ακόμα στη βαλίτσα μου.

    Stop trying to control everything and let it go...

    Όμως τότε χωρίς να το καταλαβαίνω προσπαθούσα να ελεγξω το να μην ελέγχω τα πάντα.
    Τώρα σταμάτησα να το κυνηγάω... απλά περιμένω να συμβεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομιζω οτι εχω παρατραβηξει καποια πραγματα, εγω θα κανω focus στο προγραμμα μου και στην σκληρη δουλεια αφηνοντας λιγο στην ακρη τους συναισθηματισμους και τις θεωριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα! επιτελους μετα την χτεσινη προπονηση ενας ωραιος και γλυκος υπνος μετα απο πολυ πολυ καιρο. Super η προπονηση μας το προγραμμα μας επικεντρωμενη σ´αυτο. Ωραιο να εισαι τοξοτης!!!!! Oλα τα αλλα περιττα.Μαρια εδω μου ερχεται να τραγουδησω τα λογια ειναι περιττα..αααααααααααα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή