Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αι λαικ.



Το ζω καθημερινά, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με θεματολογία περί της τοξοβολίας διαρκώς αυξάνονται, ενώ το περιεχόμενο και η ποιότητα διαρκώς μειώνεται. Links και shares και likes δεν είναι περιεχόμενο, είναι για να περνάμε την ώρα μας και για να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ...κάτι συνεισφέρουμε και εμείς. Λείπει η πρωτότυπη παραγωγή ιδεών, σκέψεων, προτάσεων.

Το συνεχές update της cover photo, η λυσσαλέα ανάγκη να αποκτήσουμε όλο και περισσότερα likes και friends, το διαρκές status update, το check-άρισμα κάθε λίγο του messenger και οι κρυφές ματιές στα profile των άλλων δεν είναι αυτό που ακριβώς ονομάζουμε ενημέρωση-πληροφόρηση-διασκέδαση (που υποτίθεται οτι μας προσφέρει το διαδίκτυο.), είναι χαμένος χρόνος (και δυστυχώς ο χρόνος μας δεν είναι άπειρος...).

Η τάση που υπάρχει μεταξύ των νέων που ζουν σε δυτικές χώρες και έχουν ηλικία 14-20 ετών να εγκαταλείπουν το facebook, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών  ότι μεταξύ του 2015-2018 θα χάσει το 80% των μελών του,  μου προκαλούν περιέργεια και ενδιαφέρον ταυτόχρονα. What's next ?

Ας το πούμε : το facebook χάνει την λάμψη του. Δεν είναι ενημέρωση, δεν είναι πληροφορία, δεν είναι πρωτότυπο, και ειδικά στη χώρα μας κατάντησε  κουτσομπολιό.  Παιδιά-γονείς-παπούδες-σχετικοί και άσχετοι γίνανε μαλλιά κουβάρια. Ο ένας "κατασκοπεύει" τον άλλο. Όλοι προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ...κάτι άλλο,  από αυτό που πραγματικά είναι. Πλήξη, βαρεμάρα, ψέμματα και "εξυπνάδες" . Μας κούρασε.

Αυτή η πληθώρα άχρηστων πληροφοριών που αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο, είναι εξουθενωτική αν δεν μπορείς να την φιλτράρεις. Και το καλύτερο φίλτρο είναι η απλή ερώτηση προς τον εαυτό μας : Τι από όλα αυτά πραγματικά με ενδιαφέρει και μπορεί να με βοηθήσει στο να γίνω καλύτερη ?

Το έχουμε νοιώσει όλοι μας, θέλουμε να χαζέψουμε για λίγο στο internet και πριν το καταλάβουμε νοιώθουμε κούραση - βαρεμάρα και σύγχυση Είναι τόσα πολλά αυτά που γράφονται που απλά δεν μπορούνε να τα αφομοιώσουμε. Το μυαλό μας δεν είναι φτιαγμένο για να επεξεργάζεται όλες αυτές τις άχρηστες, επί το πλείστον, πληροφορίες.

Αν στέκεσαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου και περιμένεις να "μάθεις"  τοξοβολία, έχασες.

Αν στέκεσαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου και θες να περάσεις λίγη ώρα "μελετώντας" ιστοσελίδες, όλα καλά. Αρκεί  όλα αυτά που βλέπεις και διαβάζεις να τα αντιμετωπίζεις με κριτικό πνεύμα και να τα φιλτράρεις.

Αν στέκεσαι στην γραμμή βολής και το μυαλό σου είναι στο κινητό σου και στα διάφορα social applications,  κάτι δεν έχεις καταλάβει.

Αν στέκεσαι στην γραμμή βολής και προσπαθείς για το καλύτερο, όλα super duper. Είμαι δίπλα σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου